Personal shopping en life coaching.


Coach Charlotte's inzichten: kernwaarden en comfort-zone.

Er werd mij laatst gevraagd ‘ga je voor jezelf of ga je voor iemand anders naar zijn of haar verjaardag?’
Dat was een eye-opener. Het (volgens diegene) juiste antwoord was ‘voor een ander’, maar dat was niet mijn antwoord. Ga ik voor iemand anders iets doen waar ik minder of geen zin in heb en waar ik geen energie van krijg? Wil ik dan continue hetzelfde antwoorden op gestelde vragen, voor een ander? Wil ik mijn tijd met die persoon en twintig anderen delen die ik niet zo goed ken?
Niet echt.
Ik ga liever op een zelfgekozen moment met die persoon thee drinken en taartjes eten, of taco’s.

De vraag die ik daarop aan mezelf stelde was ‘waarom ga ik liever voor mezelf iets doen dan dat ik iets voor een ander doe?’
Ikzelf, en mijn relatie met mijzelf, is het allerbelangrijkste wat er is. Hoeveel vrienden ik ook heb, het langst zal ik een relatie met mezelf hebben. Ik wil niet iedereen plezieren en ik wil zeker niet naar andermans verwachtingen leven, ik heb een beter idee:

Ik leef mijn eigen leven en ik streef de doelen na waarvan ik geloof dat dit mijn (levens)doelen zijn.
Daarnaast kies ik in mijn leven voor mijn kernwaarden:

-          Liefde

-          Kracht

-          Persoonlijke groei

-          Vrijheid

Zie je hoe ik ‘ik wil dit nastreven’ niet heb opgeschreven, maar hoe ik deze woorden vervangen heb door ‘ik kies in mijn leven’. Dit is belangrijk voor me, want zo streef ik meteen twee van mijn kernwaarden na, namelijk vrijheid en kracht.
Ik hou niet van ‘moeten’ en ‘willen’ als het gaat om (levens)doelen aangeven.
‘Ik moet even naar de H&M’ klinkt alsof er minder vrije wil bij komt kijken dan wanneer ik zeg ‘Ik ga nog even naar de H&M’

Moeten klinkt alsof er geen sprake is van vrije wil, terwijl vrije wil (ik ga ’t toch even gebruiken) alleen iets moeten is, wanneer je daar zelf honderd procent achter staat.
Op mijn persoonlijke instagrampagina: charlottexclemence vroeg ik laatst ‘ik ga op reis naar…?’ met de opties: Londen en Parijs.

 

Naar Parijs ben ik twee jaar geleden al een keer geweest (heerlijke herinneringen), maar Londen is nieuw voor me, daar ben ik jaren geleden geweest, maar dat was niet alleen.
‘Waarom zou je alleen daar naartoe gaan?’  vroeg iemand verbaasd aan me.
‘Waarom zou je het niet doen?’ antwoordde ik toen. Waarom zou je altijd maar alles met een ander willen doen, is dat niet ergens onzekerheid? Natuurlijk is dat onzekerheid, iedereen ervaart onzekerheid als je buiten je comfortzone gaat, maar dat is juist ook spannend. Zo word je een avonturier in je eigen leven, hoe gaaf is dat!? Durf je jezelf voor de volle honderd procent te ontplooien?

Geen idee. Maar wanneer je gaat proberen jezelf te ontplooien en te leven naar wat jij belangrijk vindt, met de daarbij horende verschuiving van je comfortzone, zal het leven je zoveel meer gaan geven.
Je krijgt wat je verdient, maar je krijgt ook wat je afdwingt van het leven, avontuur bijvoorbeeld.
Met deze kennis in het achterhoofd is het duidelijk waar ik heen ga: Londen.
Als ik nu weer voor Parijs kies, kies ik toch voor die comfortzone waar ik het over heb.
Ik ben twee jaar geleden immers al in Parijs geweest, waarom zou ik daar opnieuw heen willen terwijl er nog zoveel meer van de wereld te ontdekken is?
En nog veel belangrijker: er is nog heel veel te ontdekken over mijzelf.

Reageren op dit blog? Mail jouw ideeën / ervaringen naar: CoachCharlotte@hotmail.com.
Volg jij mijn nieuwe account al op instagram? CoachCharlotte2018!

Liefs,

Charlotte.


Tips van Lotte: accessoires.

Accessoires, wat zijn dat eigenlijk?

Reken onder accessoires:

- Oorbellen
- Ringen
- Armbanden
- Kettingen
- Haarversieringen
- Tassen (clutch, schoudertas, rugzak, shoppers)
- Riemen
- Schoenen.

Opvallende accessoires

Huh, schoenen en je riem zijn accessoires?
Ja! Hier kan je je outfit mee maken of breken.
Stem deze twee accessoires op elkaar af, dat maakt een verzorgde indruk.
Een zwarte riem en een bruine pump staat toch niet zo mooi samen als een zwarte riem en een zwarte pump. 

Balans.

Probeer altijd balans te houden in je kleding.
Dit kan je doen door:

- één eye-catcher te kiezen: grote oorbellen, een vintage tas of een gave print. Houd de rest van je outfit rustig.

- de driekleur in ere te houden: kleur in je outfit is prima, zeker in 2018 wordt er in de mode veel met kleur gewerkt, maar overdrijven is ook een vak. Houd het in je outfit op drie kleuren, bijvoorbeeld zwart, wit en rood, een klassieke combinatie. Meer kleuren wordt al snel te druk.

- Prints zijn leuk en mag je zeker combineren, maar én een broek met print én een blouse met print én drukke oorbellen wordt te veel. Je wil er goed uit zien, niet als een circusact.

Welke accessoire past bij mij?

Er zijn drie types, warme types, koude types en onbepaalde types.
Warme types zijn kleurtypes die goudkleurige accessoires goed kunnen hebben, koude types hebben hetzelfde met zilveren sieraden en onbepaalde types zijn types waarbij het lastig is om kleur te bekennen: zij kunnen zowel goudkleurige als zilverkleurige sieraden goed hebben.
Vaak heeft iedereen wel een voorkeur voor bepaalde sieraden, maar staat deze kleur je ook echt goed? Als je dat zeker wil weten, kan je bij mij terecht voor een kleuranalyse. 

 

Naast kleurtypes voor kleding en accessoires is ook je lichaamsbouw iets om rekening mee te houden. Wanneer je brede heupen hebt, raad ik je aan om een wat grotere ketting die hoog in je hals hangt te dragen. Wanneer je brede schouders hebt, kan je beter een eenvoudig klein hangertje dragen aan je ketting. Wil je weten wat voor figuur je hebt?
Ik help je graag met een figuuranalyse.

 

Liefs,

Lotte.